More stories

  • in

    La Firme reorganises centuries-old Montreal loft with contemporary finishes

    Montreal architecture studio La Firme has reorganised an apartment in a 1800s textile mill, using cabinetry to shape the new interior configuration.

    The Elmire Condo was completed for a young couple in Montreal’s Plateau Mont-Royal area.
    “This project took a space in a mid-19th century building that’s been a textile mill, a Campbell’s soup factory, and finally a condo complex,” said La Firme, a local studio whose name means simply The Firm.
    The apartment is located Montreal’s Plateau Mont-Royal areaLa Firme left much of the original structure exposed, including tall, rough-hewn timber beams and brick walls with structural arches as passages between rooms.
    According to the studio, these original elements serve as a “counterpoint” to their intervention, which consists of a series of white oak cabinets that delineate that redefine the rooms, while offering an abundance of storage for the owners.

    La Firme left structural arches and brickwork exposed”These contrasting elements organise the space into a rectangular area for the kitchen and salon, and an L-shaped loft for the master bedroom and bath, with a combination gallery, conservatory and meditative space,” said La Firme.
    The studio was able to include two bathrooms as part of the renovation: one for guests and the other within the primary bedroom. Plenty of stone is used throughout the apartment, reflecting the owner’s passion for geology.
    The apartment features a raised salonWithin the ensuite bathroom, a wall is finished in Calcatta marble that was bookmatched to create a subtle geometric pattern with the veins of the stone. “Natural light comes in from the gallery space through a band of glass blocks, in a wink to 1980s condo design,” La Firme explained.
    The long kitchen countertop sits partially at bar-height, then transitions to table height due to a step in the apartment floor. “The kitchen embodies [the client’s] love of minerals and culinary passion,” said La Firme.

    Talo Studios introduces Japandi elements to historic Montreal house

    “Quebec’s geological richness is brought inside with the island countertop, a slab of Labradorite granite that extends into a table on a raised platform,” they added.
    Beyond the kitchen is the salon, which is raised a few steps higher, and enjoys clear views of the city’s Mont Royal. Within these steps, the architects included a concealed pull-out bed for guests.
    Contemporary elements contrast with the centuries-old buildingOpposite the kitchen is a counter with drawers offering flexible storage or a place to work from home.
    Through the brick arches is the conservatory, a secondary living area separated from the combined living room and kitchen.
    Two bathrooms are included in the renovation”The gallery/conservatory is the loft area’s raison d’être,” La Firme explained. “Bright and open, it puts on display the clients’ other great loves: an impressive collection of contemporary art and a space for playing music.”
    Besides the white oak cabinets and occasional stone accents, the architects kept to a relatively limited palette for the intervention.
    Other apartment renovations in Montreal include a 1920s unit that Naturehumaine renovated with curved walls and pale green cabinetry, and a residential extension wrapped in galvanised metal.
    The photography is by Ulysse Lemerise Bouchard.

    Read more: More

  • in

    Soho House Nashville opens in Music City hosiery factory

    A former hosiery factory in Nashville has been converted into a Soho House hotel and members’ club, designed with nods to its industrial setting and the city’s musical heritage.

    The launch of Soho House Nashville earlier this week marks the company’s second location in the American South, following the opening of the Austin house in 2021.
    Soho House Nashville has opened in the May Hosiery BuildingThe May Hosiery Building, constructed in the early 1900s in the Tennessee city’s artsy Wedgewood-Houston neighbourhood, now contains a series of club spaces and accommodation.
    The Soho House design team used the building’s industrial past and Nashville’s reputation as the Music City to inform the renovation and decor.
    “The house design is influenced by a strong pre-war, European aesthetic, connecting to the building’s history with Bauhaus-inspired, striking geometric patterns, bold industrial finishes, and bespoke fixtures,” said the team.

    Metal shelving divides spaces in the Club RoomPlaying on the colour of original verdigris copper doors, various teal shades were used across the different spaces to visually tie them together.
    Meanwhile, the striped tiling around the swimming pool evokes the pattern of a guitar string board.
    “Music City influences do not escape Soho House Nashville with its warm, rich textures of the rock and roll era and decorative patterns that nod to the jazz and blues genres,” the design team said.
    Striped tiling around the pool is designed to mimic a guitar string boardThe building contains three indoor and outdoor performance spaces, a pool, a health club and a screening room.
    Food is offered at Club Cecconi’s, the first in-house restaurant of the Cecconi’s chain of Italian eateries owned by the Soho House group.
    Soho House Nashville’s hotel has 47 bedrooms that vary in sizeAt the heart of the building, the Club Room is divided by industrial metal shelving into intimate spaces including a library with a fireplace and a games area.
    The Sock Room also celebrates the factory’s prior use for producing socks that astronauts wore to the moon, and now hosts live music and events.

    Soho House Austin blends Texas modernism with Spanish influences

    Referencing the machinery once housed in the space, bespoke bar lamps with an industrial aesthetic contrast softer materials like velvet and textured sheer linen.
    Soho House Nashville has 47 bedrooms that range in size, including a large loft suite that spans over three floors.
    Bedrooms all have large chandeliers and a variety of textilesThe rooms are furnished with bespoke, locally made designs and vintage accessories, as well as large chandeliers and metal screens that conceal the bathrooms.
    “Each bedroom has been designed to feel traditional and cosy with woven tapestries, made with bespoke fabric designed in Nashville specifically for the house, to hide all TVs,” said the team.
    The rooms feature a mix of bespoke local furniture and vintage accessoriesA total of 170 pieces were acquired from 41 local artists to be displayed throughout the hotel and club areas.
    They join the wider art collection exhibited in the Soho House locations across the globe, which the company has gradually added to its portfolio since its founding in London in 1995.
    Metal screen doors enclose the bathroomsAlong with Austin, the group’s outposts in North America include Soho Warehouse in Downtown Los Angeles and Dumbo House in Brooklyn.
    It’s not surprising that the brand chose to open in Nashville – one of several southern US cities that has seen a recent influx of young creative people, and therefore an expanded repertoire of cultural and entertainment venues.
    Also new to the city’s dining and drinking scene is The Twelve Thirty Club , which is owned by restauranteur Sam Fox and musician Justin Timberlake.
    The photography is by Andrew Joseph Woomer.

    Read more: More

  • in

    Neil Dusheiko transforms London fashion showroom into light-filled home

    Architect Neil Dusheiko has converted a showroom in west London into a bright, contemporary residence designed to meet the changing needs of its elderly owners.

    Nicknamed Danish Mews House for its minimalist Scandinavian furnishings, the home is tucked away in a quiet mews lane in the Lancaster Gate area.
    The mews house was once a showroom for the owner’s fashion companyAlthough in recent years the current owners repurposed the building as a showroom and warehouse for their clothing company, it was originally built as a Georgian coach house for storing horse-drawn carriages.
    Dusheiko’s primary concerns when converting the property into a home were bringing in more light, as well as making sure that the interior could support its inhabitants as they grow older.
    The main kitchen and sitting room are on the first floorFor this purpose, the house was fitted with a guest bedroom, kitchenette and toilet on the ground floor, which could ultimately be used by the inhabitants themselves in case their mobility becomes restricted.

    A lift was installed to provide easy access to the upper floors of the house, which can also be reached via a central staircase.
    Glazing in the stairwell brings light into the living spacesIn the stairwell, a newly installed skylight and a wall of gridded glazing on the first-floor landing allow sunlight to seep into the interior.
    Behind the glass partition lies a sitting room and a kitchen with oatmeal-coloured cabinetry as well as a small dining area.
    Light leaks in from a skylight at the top of the stairwell. Photo by Rachael SmithBoth here and throughout the rest of the home, several of the furnishings were sourced from well-known Danish design brands including Carl Hansen, Louis Poulsen and Montana.
    The second floor is illuminated by six new dormer windows and accommodates another two bedrooms plus their respective en-suite bathrooms.

    Neil Dusheiko creates home for his father-in-law featuring a wall of ceramics and glassware

    The principal bedroom is largely clad in wood, save for a section on the rear wall that is finished in chintzy floral wallpaper.
    Glazed doors with black metal frames run along one side of the room and can be slid open to access a sun terrace lined in Douglas fir battens.
    Floral wallpaper features in the principal bedroom. Photo by Rachael SmithThe space is decorated with a couple of folding director’s chairs and a built-in white-brick planter.
    Danish Mews House is one of several residential projects that Neil Dusheiko has completed in London.
    The room also has its own sun terrace. Photo by Rachael SmithPreviously, the architect created a home for his father-in-law in Stoke Newington, in which a striking wall of shelving is used to display ceramics and glassware.
    Dusheiko also overhauled a home in Hammersmith, introducing a curved brick extension and a cinema room.
    The photography is by Ståle Eriksen unless stated otherwise.
    Project credits:
    Architect: Neil Dusheiko ArchitectsStructural engineer: Price and MyersContractor: ABC LimitedQuantity surveyor: White and Lloyd

    Read more: More